Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Κυράννης - Όσσης


Στα πλαίσια των εορτίων εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας που ξεκίνησαν την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου ε.έ., με τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου, ετελέσθη τη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Οσιολογιωτάτου Ιεροδιακόνου π. Σπυρίδωνος Τσιούνη

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στον πάνσεπτο Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης - Όσσης παρέστη συμπροσευχόμενος, εντός του Ιερού Βήματος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, ενώ έλαβαν μέρος πλήθος ιερέων από διάφορες Μητροπόλεις της Μακεδονίας με επικεφαλής τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Ψυχλούδη, Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πνευματικός του χειροτονουμένου π. Σπυρίδωνος.


Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αφού αναφέρθηκε στις εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας αλλά και στο βίο της Αγίας τόνισε ότι με τη ζωή και το μαρτύριό της έδωσε το μεγάλο μήνυμα ότι ο Ιησούς Χριστός είναι πάνω από όλους και απ’ όλα, είναι πάνω από κάθε ανθρώπινη αδυναμία, πάνω από κάθε εφήμερη προσδοκία της καθημερινότητός μας. Η Αγία είχε πολλή ξεκάθαρη σχέση, αυτό που πίστευε το ζούσε. Πίστευε στον Χριστό και δεν μπορούσε τίποτα άλλο να σταθεί δίπλα στο μεγάλο Θησαυρό της καρδιάς της. Με τη ζωή της τίμησε τον Χριστό και την Ελλάδα.
 
             Απευθυνόμενος, στη συνέχεια, προς τον χειροτονούμενο ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά του υπενθύμισε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική μέρα στη ζωή του και επομένως οφείλει να ανταποκριθεί στην ουράνιο κλίση και σε αυτό που του παραδίδεται από τον  Αρχιποιμένα Χριστόν. Παράλληλα δέ με τον προσωπικό του αγώνα καλείται από σήμερα να αγωνίζεται για τον αγιασμό και τη σωτηρία τόσο τη δική του όσο και του λαού που ο Κύριος θα του εμπιστευθεί.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, τόνισε ότι η εποχή μας είναι δύσκολη με πολλές προκλήσεις και πολλούς προβληματισμούς. Προβληματισμούς οι οποίοι ξεκινούν από τον ίδιο μας τον εαυτό, διότι ο πρώτος πολέμιος της επιτυχίας του έργου μας είναι ο εαυτός μας με τις πολλαπλές αδυναμίες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα. Και απευθυνόμενος και πάλι στον χειροτονούμενο τον προέτρεψε να μην κοιτάζει τα προβλήματα και την καθημερινότητα στην όποια φρικτή μορφή της, γιατί θα βουλιάξει, όπως βούλιαξε και ο Πέτρος, όταν είδε το ύψος των κυμάτων στη Θάλασσα της Τιβεριάδος. Η ζωή είναι μία πορεία δια μέσου των κυμάτων. Ο Κύριος, όμως, μας καλεί να κάνουμε την υπέρβαση, να περπατήσουμε πάνω από τα κύματα. Ζήτησε, λοιπόν, ο Σεβασμιώτατος από τον π. Σπυρίδωνα να έχει πίστη στον Κύριο ημών Ιησούν Χριστόν, που είναι η Ζωή και η Ανάσταση, σε Εκείνον που νίκησε το θάνατο. Να πιστεύει και να εμπιστεύεται τον εαυτό του στον Κύριο και αν χρειαστεί ακόμα και τη ζωή του να δώσει  αλλά να φροντίσει τώρα να δίδει καλή ομολογία με την καλή του διακονία. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον π. Σπυρίδωνα η Αγία Κυράννα αλλά και οι ευχές των παρευρισκομένων πατέρων που προσήλθαν και κύκλωσαν το θυσιαστήριο να τον συνοδεύουν και η αγάπη του παρευρισκομένου πλήθος των πιστών να τον συνοδεύει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμή της Αγίας Κυράννης θα τελούνται καθημερινώς Ιερές Ακολουθίες. Την παραμονή της εορτής, 27 Φεβρουαρίου 2013, θα τελεσθεί Ιερά  Αγρυπνία με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ενώ  την κυριώνυμο ημέρα οι εόρτιες Εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ, και τη Θεολογική-Αγιολογική Ημερίδα με θέμα «Τό μαρτύριον τῆς  Ἁγίας Κυράννης καί ή Ἁγία νεομάρτυς Ακυλίνα», η οποία διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» με τη συμμετοχή καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ..













 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου