Ανακοινώσεις

Αγαπητοί μας αδελφοί ,

           Τα τελευταία δύο χρόνια η πρόνοια τού Θεού ευλόγησε ιδιαιτέρως την Όσσα με την θαυμαστή ανεύρεση των τιμίων και χαριτοβρύτων λειψάνων των δύο ενδόξων παρθένων νεομαρτύρων Αγίας Κυράννας της Οσσαίας και της Αγίας ΑκυλίναςᾹγγελίνας της εκ Ζαγκλιβερίο καταγομένης που είχαν μείνει κρυμμένα για 250 περίπου χρόνια μέσα στα αγιασμένα χώματα του Σεβασμίου Ιερού Προσκυνηματικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

         Σήμερα προσέρχονται εδώ προσκυνητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και από γειτονικές χώρες. Η Όσσα γίνεται τώρα διαρκώς περισσότερο γνωστή ως τόπος Αγίων Μαρτύρων, ως ένας από τους ιερούς προσκυνηματικούς  τόπους της Ορθοδόξου Χριστιανοσύνης
.
              Όμως ο σεβάσμιος αυτός παλαιός Ναός των Ταξιαρχών, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκαταστάσεως του, εξακολουθεί να εμφανίζει εικόνα ερειπώσεως, που δεν ταιριάζει καθόλου στην μεγάλη σημασία του ως ιερού προσκυνήματος.

             Ο Ναός είχε ανακαινισθεί πλήρως το έτος 1804, από τότε πέρασαν 200 χρόνια.Τα δοκάρια της στέγης σάπισαν, άλλα μέρη του οικοδομήματος υπέστησαν σοβαρές βλάβες. Οι εικόνες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβων έχασαν την λάμψη του  και την ομορφιά τους, καθώς συσσωρεύθηκαν επάνω τους καπνοί από κεριά και κανδήλες .

           Χρειάστηκε να γίνει πλήρεις αποκατάσταση της στέγης και προσεκτικός καθαρισμός των εικόνων και των ξυλογλύπτων, ιδιαιτέρως του τέμπλου. Επίσης γίνεται μια προσπάθεια της αλλαγής των παραθύρων ώστε να γίνουν πιο ασφαλή για την για διαφύλαξη αυτής της πνευματικής κληρονομιάς.
              Όμως οι εργασίες που έχουν γίνει και οι υπόλοιπες που είναι απαραίτητο να γίνουν για την συντήρηση-αποκατάσταση και ανάδειξη αυτού του πνευματικού θησαυρού κοστίζουν πολλά χρήματα.Έχουν ήδη συσσωρευθεί αρκετά χρέη. όμως τα έξοδα συνεχίζονται επειδή δεν μπορούν να σταματήσουν οι αναγκαίες και επιβεβλημένες εργασίες.

                Αντιθέτως, τα έσοδα είναι πολύ περιορισμένα λόγω της οικονομικής κρίσεως που διέρχεται η Πατρίδα μας και οπωσδήποτε δεν επαρκούν για τις υπάρχουσες ανάγκες, όμως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί για να ολοκληρωθεί αυτή η τιτάνια προσπάθεια της αποκαταστάσεως του ιστορικού και θρησκευτικού μνημείου.

         Παρακαλούμε ιδιαιτέρως όλους όσοι έχουν κάποια οικονομική άνεση να βοηθήσουν να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια της συντηρήσεως του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Ταξιαρχών. 

              Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στην διάθεσή σας, έτοιμοι να σας κατατοπίσουμε για τις λεπτομέρειες με επιτόπια επίσκεψη στον Ναό.


                                     Μετά τιμής και εν Χριστώ αγάπης.      

Ο Αρχιερατικός επίτροπος Όσσης
                             και 
 προϊστάμενος του Ιερού Ναού   Αρχιμ. π. Ιωάννης Αρσενιάδης

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού  Πρωτ. π .Θωμάς Φαρδής
                                    Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου