Η ιστορία της Όσσας



Η Όσσα είναι ένας από τους παλαιότερους και ιστορικότερους οικισμούς της Επαρχίας Λαγκαδά. Χτισμένη στις βελανιδοσκέπαστες πλαγιές του όρους Βερτίσκος και σε υψόμετρο 650 μ., αγναντεύει από ψηλά τον κάμπο του Λαγκαδά και σαν παλιά αρχόντισσα αναπολεί ιστορίες από τα παλιά.

Η ιστορία της ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια 4 π.χ αιώνας, γίνεται όμως ιδιαίτερα γνωστή κατά την ελληνιστική περίοδο ως πόλη της αρχαίας Βισαλτίας που κόβει δικό της νόμισμα. Πάνω από το χωριό δεσπόζει ο λόφος Κουρί, όπου ανακαλύφθηκαν ίχνη ελληνιστικού οικισμού. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Βυσσώκα και οι άνδρες κάτοικοί της ήταν φημισμένοι παπουτσήδες, τσαγκάρηδες, ταμπάκηδες (βυρσοδέψες), έμποροι μαλλιών και μάλλινων υφασμάτων, ενώ από τα δίπατα πέτρινα μακεδονικά σπίτια της ακουγόταν ο ήχος του αργαλειού, με τη χρήση του οποίου οι άξιες γυναίκες της Όσσας κατασκεύαζαν πανέμορφα και πολύχρωμα μάλλινα υφαντά.

Οι κάτοικοί της είναι ντόπιοι με καταγωγή πολλών οικογενειών από την Ήπειρο, ενώ μετά το 1922 καταφθάνουν εδώ μερικές οικογένειες από το Αλμαλί της Αν. Θράκης. Έντονη και ακμαία υπήρξε η εκπαιδευτική δραστηριότητα κατά τον 19αιώνα, με τη λειτουργία Ελληνικών Σχολείων και «Αστικής Σχολής», η φήμη της οποίας προσελκύει μαθητικό δυναμικό από τα περίχωρα, ακόμα και από τον Λαγκαδά

Ιερός Ναός Αγ. Κυράννας
Σημαντική είναι η επίσκεψη-προσκύνημα στις δύο εκκλησίες του χωριού,  στον Ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 17ου αιώνος  στον οποίο φυλάσσονται τα κατά θαυμαστό τρόπο ευρεθέντα Ιερά Λείψανα την 8-2-2012 της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνας-Αγγελίνας της εκ Ζαγκλιβερίο καταγομένης   και  τον Ιερό Ναό της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας, η οποία γεννήθηκε και έζησε στην Όσσα, αλλά μαρτύρησε σε νεαρή ηλικία σε φυλακή της Θεσσαλονίκης στις 28 Φεβρουαρίου 1751. Στον Ιερό Ναό φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας  και η θαυματουργή εικόνα της οποίας είναι έργο του Χριστόδουλου Ζωγράφου από τη Σιάτιστα Κοζάνης. 
Εορτάζει στις 12 Σεπτεμβρίου εορτή της ανευρέσεως των Ιερών της λειψάνων, 8 Ιανουαρίου, 28 Φεβρουαρίου μνήμη του μαρτυρίου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου