Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγ. Κυράννης


Με λαμπρότητα άρχισαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας της οποίας η μνήμη εορτάζεται την 28ην Φεβρουαρίου.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός ετελέσθη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης στην Όσσα χοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης τόνισε πόσο ξεχωριστή είναι αυτή η Πανήγυρις που για πρώτη φορά τελείται ενώπιον των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης. Με πολλή συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Βαρνάβα για την παρουσία του καθώς και τη γενικότερη στήριξή του και επεσήμανε ότι η Αγία Κυράννα, πρίν φτάσει εις τον τόπο του μαρτυρίου της, διήλθε των ορίων της δικής του Μητροπόλεως.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας σημείωσε ότι ο λειτουργικός χρόνος της Εκκλησίας μας δίδει την ευκαιρία να αγιάζεται η καθημερινότητά μας που είναι γεμάτη βάσανα και δυσκολίες. Έτσι, αυτές τις ημέρες όλοι οι ύμνοι προετοιμάζουν τους πιστούς να εισέλθουν στην περίοδο της Μεγ. Τεσσαρακοστής, την περίοδο της κατανύξεως και της μετανοίας. Τη σημερινή ημέρα, Σάββατο της Τυρινής, ο Συναξαριστής μνημονεύει και παρουσιάζει σε όλους εμάς όλα τα πρόσωπα των αγίων ανδρών και γυναικών, για να δείξει ότι σ’αυτό το ταξίδι της μετανοίας δεν θα είμαστε μόνοι. Τα πρόσωπα των οσίων ασκητών θα είναι μαζί μας συνοδοιπόροι. Έτσι, η ζωή των χριστιανών ποτέ δεν χωρίζεται από του Αγίους που συμβολίζουν το Ευαγγέλιο στην πράξη. Απ΄την πρώτη στιγμή, άλλωστε, οι άνθρωποι ζωγράφιζαν στις εκκλησίες τα πρόσωπα των Αγίων, για να μην χωρίζονται απ΄αυτούς και αύριο, στον εσπερινό της Κυριακής της συγγνώμης, οι χριστιανοί θα συγχωρεθούν μεταξύ τους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Νεαπόλεως υπογράμμισε ότι τετρακόσια χρόνια ζούσε το Γένος μας τη σκλαβιά του και σήκωνε το δικό του Σταυρό. Σ΄αυτή τη δυσκολία η αγάπη του Θεού δεν άφηνε απαρηγόρητους τους ανθρώπους. Η Εκκλησία ξαναζούσε την περίοδο εκείνη την εμπειρία των πρώτων χριστιανικών χρόνων, των αιώνων του μαρτυρίου. Νεομάρτυρες, κάθε τάξης και ηλικίας, ξαναέγραφαν καινούργιες σελίδες δόξης και αγιότητος. Ένα τέτοιο, λοιπόν, παράδειγμα είναι και η Αγία Κυράννα που υπέστη φρικτά μαρτύρια που δυσκολευόμαστε να τα κατανοήσουμε. Αυτή η Αγία, σήμερα, μας δείχνει έναν άλλο δρόμο, μας υπενθυμίζει ότι ο παράδεισος μας είναι οι άλλοι και όχι ο εαυτός μας. Η Αγία μας, αν και βρίσκεται εδώ στην γενέτειρα της, ανήκει και βρίσκεται στο χορό των Αγίων και πανηγυρίζει και περιμένει εμάς, για να συνεχισθή το πανηγύρι των Αγίων της πίστεώς μας.

Όμως, στη σημερινή κοινωνία δεν είχαμε ανάγκη τους Αγίους και γι΄ αυτό και δεν τα καταφέραμε. Κι άλλες φορές γνωρίσαμε τη φτώχεια και την πείνα αλλά είχαμε φίλους τους Αγίους. Γι’αυτό, σ΄αυτόν τον πειρασμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Βαρνάβας, πρέπει ξανά να ασπαστούμε τα πρόσωπα των Αγίων μας και να μετανοήσουμε.

 Μετά το πέρας του Εσπερινού, παρουσίᾳ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου, του επιχωρίου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, των τοπικών αρχών με επικεφαλής τον Δημάρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, του κλήρου και του λαού πραγματοποιηθήκαν τα εγκαίνια της ανακαινισθείσης Αιθούσης του Πνευματικού Κέντρου «Αγία Κυράννα», η οποία βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού.


Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, με το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο και τη Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Κυράννης, ενώ κορυφώνοται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας, με τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και τη Θεολογική-Αγιολογική Ημερίδα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» και με θέμα «Tα περί του µαρτυρίου τηs Αγίαs Κυράννηs εις τα κεiµενα των µαρτυρολογίων και εις την ανιστόρησιν των Ιερών αυτής εικόνων» στο Συνεδριακό Κέντρο της Όσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου