Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ε΄ Κυριακή των Νηστειών εις τον Ι.Ν. Αγ. Κυράννης - Όσσης


Την 6η  του μηνός Απριλίου ε.έ., Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία τιμά και προβάλει ένα από τα φωτεινότερα παραδείγματα ειλικρινούς μετανοίας το οποίο απαντάται στο πρόσωπο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον περικαλλή Ιερό Ναό της Αγίας Κυράννης-Όσσης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα, που προσήλθε από νωρίς για να ακούσει τους υπέροχους ύμνους και τα τροπάρια της ημέρας τα οποία απέδωσε κατά θαυμαστό τρόπο η Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης» υπό τη διεύθυνση του Λαμπαδαρίου αυτής Μουσικολογιωτάτου Χοράρχου κ. Ραφαήλ Ασδρέ, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανεφέρθη εκτενώς στη μορφή και το βίο της Οσίας Μαρίας καθώς και στα παραδείγματα που πρέπει όλοι μας να αντλήσουμε μέσα από αυτήν τονίζοντας ότι στη ζωή του ανθρώπου η μετάνοια είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να ακολουθήσει τον Ιησού Χριστό και να γίνει κοινωνός των Θείων μαθημάτων και των αιωνίων και ουρανίων δωρημάτων της Βασιλείας Του.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ποια είναι η αξία της αληθινής μετανοίας, επεσήμανε ο Μητροπολίτης μας. Η αληθινή μετάνοια έχει τη δύναμη να μεταποιήσει και να αλλάξει ριζικά τον άνθρωπο. Η μετάνοια δεν είναι απλώς η μεταμέλεια που χαρακτηρίζει τις πράξεις μας ή τις επιλογές μας αλλά σημαίνει ταυτόχρονα και την αλλαγή τρόπου σκέψεως και τρόπου ζωής, όπως βλέπουμε και από το συναξάρι της σημερινής τιμωμένης Όσιας Μαρίας, η οποία παρ’ όλο που έκανε αυτή τη ζωή, που ήταν ζωή ακολασίας, είχε μέσα της, όπως έχουμε όλοι μας, μία φλόγα και μία φωτεινή πτυχή ώστε κατάφερε να πλησιάσει τον Θεό και να γνωρίσει κάτι το τόσο Αληθινό.
Κι εμείς, λοιπόν, δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να ομολογήσουμε την αμαρτία μας ενώπιον του Θεού. Δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας μακριά από τη Χάρη του Θεού, χάνοντας την ευκαιρία της μεταποιήσεως, ώστε από άνθρωποι της αμαρτίας να γίνουμε άνθρωποι της αρετής, από άνθρωποι της πονηρίας να γίνουμε άνθρωποι της αγαθότητος και από άνθρωποι της κακίας, του ψεύδους και της απάτης να γίνουμε άνθρωποι της αληθείας, της αγάπης, της ειρήνης της αρετής, της οσιότητας και της δικαιοσύνης.
Ο Θεός μας δέχεται όσο αμαρτωλοί και να είμαστε και γι’ αυτό το λόγο ήρθε και στον κόσμο ο Ιησούς Χριστός, όπως ακούσαμε και από την σημερινή Ευαγγελική Περικοπή η οποία εκτός των άλλων μας επισημάνει και το γεγονός ότι αυτός που θέλει πραγματικά να είναι μεγάλος πρέπει να είναι ο διάκονος και ο δούλος όλων, όπως αποτυπώνεται και στους στίχους: «καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ ὑμῶν γενέσθαι πρῶτος, ἔσται πάντων δοῦλος· καὶ γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι, καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν».
Όλοι είμαστε δεσμευμένοι στη φθορά του θανάτου και των παθών αλλά έρχεται ο Κύριος και μας ελευθερώνει από αυτή τη φθορά δίδοντας για «λύτρο» την ίδια Του τη Ζωή και με το Αίμα Του εκπλύνει τη συνείδησή μας και μας καθαρίζει δίδοντάς μας τη δυνατότητα να ζήσουμε την καινούργια ζωή που μας χαρίζει.


Γι’ αυτό ας προετοιμαστούμε κατάλληλα δια της μετανοίας, προέτρεψε του πιστούς ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, γιατί ο Κύριος θέλει να μας συνανυψώσει στη Βασιλεία των Ουρανών και μιας και βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, ας βγάλουμε κάθε μορφή ματαιοδοξίας και ματαίου φρονήματος, αγαπώντας πραγματικά τον Ιησού Χριστού, όπως μας αγαπάει και Εκείνος, και ας συμπορευθούμε στην πορεία του μαρτυρίου Του, νεκρώνοντας τα ψυχοφθόνα και ψυχοφθόρα πάθη μας, ώστε να καταφέρουμε να θεώσουμε την ύπαρξή μας ενώνοντας τη ζωή μας με τη ζωή του Κυρίου, όπως έκανε και η Οσία Μαρία η Αιγυπτία.  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου