Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Εόρτιες εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη της Αγ. Κυράννης της Οσσαίας

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, της οποίας την ιερά μνήμη εορτάζει σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, η Αγία μας Εκκλησία.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Κυράννης εις την κωμόπολιν της Όσσης, όπου και ευρίσκονται και τίθενται προς προσκύνησιν τα κατά θαυμαστόν τρόπον προσφάτως ευρεθέντα Σεπτά και Χαριτόβρυτά Λείψανά της.
Το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου ε.έ ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος εκτενώς στο βίο και το μαρτύριο της Αγίας Κυράννης.
Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής της Αγίας ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ.κ. Δημητρίου και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου, ο οποίος και χοροστάτησε εις τον Όρθρον.
Στο κατάμεστο για ακόμη μία φορά από πλήθος πιστών και προσκυνητών Ιερό Ναό της Αγίας παρέστησαν μεταξύ των άλλων εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς και μαθητές της πρωτοβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως που με την Ελληνική Σημαία ανά χείρας ετίμησαν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο  τη μνήμη της συντοπίτισσάς τους Αγίας Κυράννης, ενώ τα αναλόγια του Ιερού Ναού εκόσμησε με την παρουσία του ο Βυζαντινός 

Χορός Ιεροψαλτών του Αγίου Φωτίου – Θεσσαλονίκης «Μέγας Φώτιος», με επικεφαλής τον Μουσικολογιώτατο Χοράρχη κ. Στυλιανό Ζαχαρίου.
Κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης προέβη εις την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιερολογιωτάτου Διακόνου π. Ιγνατίου Ομιλιάδη στον οποίο και επέδωσε το Οφίκιο του Οικονόμου, αναθέτοντάς του παράλληλα και την επίβλεψη του Εργαστηρίου Συντηρήσεως και Αποκαταστάσεως των Παλαιών Εικόνων και Κειμηλίων της Μητροπόλεώς μας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανεφέρθη στη σημερινή εορτή της Αγίας Κυράννης, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ελπίδος και ιεράς εμπνεύσεως σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.
Απευθυνόμενος προς τον χειροτονούμενο, τον προέτρεψε να δώσει την υπόσχεση του πως θα κρατά μία πορεία σταθερή και αμετάβλητη. Η ζωή του ανθρώπου χαρακτηρίζεται από την ευμετάβλητη πορεία. Είναι γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος έχει στιγμές ιεράς συγκινήσεως και  φοβερών πειρασμών. Ο κάθε άνθρωπος ομολογεί άλλες φορές τον Χριστό και άλλες φορές Τον ξεχνάει, ξεχνώντας παράλληλα και την αποστολή του. Ζούμε σε ένα κλίμα μεταβολών. Όμως, για τον κάθε άνθρωπο που πιστεύει στον Χριστό υπάρχει μία αμετάβλητη πορεία που είναι σταθερή. Κατά τη διάρκεια της πορεία αυτής θα έχουμε πτώσεις, απογοητεύσεις, θλίψεις και δοκιμασίες αλλά όμως όταν θα υπάρχει το σταθερό του προσανατολισμού τότε με την υπομονή μας θα αξιωθούμε τη Χάρη του Θεού και θα φτάσουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Φρόντισε, προέτρεψε τον π. Ιγνάτιο, να οπλίσεις την καρδιά σου με διάθεση αγάπης προς τον Κύριο και τότε να είσαι σίγουρος ότι Εκείνος θα σου το ανταποδώσει εκατονταπλασίως. Στην εποχή που ζούμε ξεχνούμε πρώτα εμείς οι κληρικοί ότι πρέπει να προσφέρουμε, ξεχνούμε τι είναι η θυσιαστική αγάπη προς τον αδελφό μας και ότι αυτή πρέπει πρώτα να περνάει μέσα από  το βίωμα της προσωπικής μας θυσίας και μαρτυρίας. Πρέπει να είμαστε μιμητές του Χριστού, των Αγίων και της πίστεως της Αγίας Κυράννης, η οποία  αντάλλαξε τα πρόσκαιρα με τα αιώνια,  θυσιάζοντας την ίδια της τη ζωή για την αγάπη του Χριστού.
Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για τον καθένα από εμάς γιατί τιμούμε εκείνη που ετίμησε πρώτα τον Κύριο και εν συνεχείᾳ την πατρίδα μας, και τον ηρωικό αυτό τόπο, με την γενναιόφρονα και ανδρεία στάση της. Μόνο όταν έχουμε στην καρδιά μας τέτοια βιώματα και παραδείγματα θα μπορέσουμε να πορευτούμε σταθερά. Το έργο του ιερέως και του κληρικού δεν είναι απλώς η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών αλλά είναι και διδακτικό. Ο Κύριος απευθυνόμενος προς τους μαθητές Του είπε: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη βαπτίζοντες αὐτούς εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος». Η μαθητεία στη ζωή του Χριστιανού είναι ισόβιος. Πρέπει πρώτον εμείς να μαθητεύομεν και μετά να καθιστούμε μαθητές και τους άλλους αδελφούς μας. Αυτή την μαθητεία να αγαπήσεις και να θυμάσαι, προέτρεψε τον π. Ιγνάτιο,  και μέσα από την διδασκαλία και την κατήχηση της Αγίας μας Εκκλησίας, πρέπει να παίρνεις τον άνθρωπο από τον κόσμο της αμαρτίας και της απελπισίας που δυστυχώς βιώνουμε όλοι μας λόγῳ των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας, και να τον οδηγείς στο δρόμο της χαράς και της ελπίδος. Η απελπισία είναι μία από τις μεγαλύτερες αμαρτίες και αυτή χρησιμοποιεί ο διάβολος  ως ένα τέχνασμά του και μας απογοητεύει. Πρέπει να έχουμε βεβαία την ελπίδα μας σε Εκείνον που είναι η Σωτηρία και η Λύτρωσίς μας, τον Κύριο ημών Ιησούν Χριστόν που είναι «Χθές καί σήμερον ὁ Αὐτός».
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη  Ιερά Λιτάνευσις, πέριξ του Ιερού Ναού, των σεπτών και χαριτοβρύτων λειψάνων της Αγίας Κυράννης, ενώ ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης μας απένειμε το οφίκιο του Οικονόμου εις τον Αιδεσιμολογιώτατον π. Θεόλογον Τσιαμπάζην, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Βαμβακιάς.
Εν συνεχείᾳ  και μέσα στα πλαίσια των Επιστημονικών Εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η Δ΄ Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα η οποία εφέτος και εξ’ αφορμής του γεγονότος της συμπληρώσεως 300 ετών από την γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού είχε ως θέμα: «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και οι Νεομάρτυρες του Γένους».
Η Δ’ Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα διοργανώθηκε  από την Ιερά μας Μητρόπολη και τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» με τη συμμετοχή καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ενώ την παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων, Θερμών κ.κ. Δημητρίος και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος, εκπρόσωποι του Δήμου Λαγκαδά και της Τοπικής Κοινότητος, κληρικοί,  καθηγητές της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και πλήθος κόσμου.

Κατά την έναρξη της Ημερίδος η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς ημών Μητροπόλεως «Ο Απόστολος Παύλος» με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο απέδωσε κατά θαυμαστό τρόπο ύμνους από την υμνολογία της Ακολουθίας της Αγίας Κυράννης.
Κατόπιν,  ανεγνώσθησαν το σεπτό Πατριαρχικό μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονα και χαιρετιστήριο μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, από τον Αιδεσιμολογιώτατον Πρωτοπρεσβύτερον π. Αναστάσιον Παρούτογλου, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως μας.
Τις εργασίες της Θεολογικής-Αγιολογικής Ημερίδος άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης, ενώ το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων της ημερίδος «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και οι Νεομάρτυρες του Γένους»,  κάλυψαν με την έμπειρη προεδρία του Λέκτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τρύφωνος Τσομπάνη ,  ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Δεληδήμος με θέμα «ο Προφητικός Λόγου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού», ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου με θέμα: «Το Οικονομικό Κατεστημένο της Εποχής. Η αιτία του Μαρτυρίου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού», και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κ. Μιχαήλ Τρίτος ο οποίος και ανέπτυξε το τελευταίο θέμα του πρώτου μέρους της ημερίδος «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και η νεοελληνική μας διάρκεια».

Κατά το δεύτερο μέρος της Ημερίδος πρώτος ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Η χάρις των Αγίων Λειψάνων», ενώ εν συνεχείᾳ ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ κ. Σταύρος Μπαλόγιαννής αναφέρθηκε στο θέμα «Η υπαρξιακή διάθεση του Μαρτυρίου».  Οι εισηγήσεις έκλεισαν με την ομιλία του κ. Τρύφωνος Τσομπάνη, Λέκτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Λόγος εις την Αγίαν Κυράνναν».
Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό προς τους ομιλητές ενώ  η Θεολογική Ημερίδα έκλεισε με το ληκτικό επίλογο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνη κ.κ. Ιωάννου, εμπνευστού και οργανωτού των εορτίων εκδηλώσεων,  ο οποίος μεταξύ των άλλων ευχαρίστησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την αποστολή των χαιρετιστηρίων μηνυμάτων τους, καθώς και όλους όσους ομίλησαν και ανέπτυξαν με τόσο μεστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τα θέματά τους δίδοντάς μας πολλές και καινούργιες πληροφορίες γύρω από αυτά.


                                                                                                         
                                


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου