Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

(07-08.01.2014) Ιερά Πανήγυρις της Αγ. Ενδόξου Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων είναι ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Κυράννης στην Όσσα, όπου και φυλάσσονται τα κατά θαυμαστό τρόπο ευρεθέντα Σεπτά Λείψανά της.
Το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου 2014 τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και με την συμμετοχή πλειάδος ιερέων και πλήθους πιστών μεταξύ αυτών και του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη. Εν συνεχεία τελέσθη η Ιερά Λιτανεία των Χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Θαυματουργού εικόνος της Αγίας Κυράννης στους δρόμους της Όσσης
Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Όσσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωάννης Αρσενιάδης, ο οποίος και αναφερθεί εκτενώς στο Βίο και το μαρτύριο της Αγίας, τονίζοντας ότι με την Πίστη της αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα και ένα οδοδείκτη για την ζωή όλων μας.
Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής της Αγίας ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου, ο οποίος χοροστάτησε και εις τον Όρθρον, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος και Θερμών κ.κ. Δημητρίου καθώς και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών πάνσεπτο Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης παρέστησαν η Βουλευτής των Αν.Ελλ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στυλιανός Παπαθεμελής, ο Αντιπεριφερείαρχης Κεντρικής Μακεδονία κ. Φάνης Παπάς, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Όσσης κ. Μπρατάνης Αστέριος, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Εκδοτών Βορείου Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Αλτσχάιμερ κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, μοναχοί και μοναχές από τις Ιερές Μονές της Ιεράς μας Μητροπόλεως καθώς και πολλοί ιερείς της επαρχίας μας και όχι μόνον.
Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου αναφέρθηκε στους Νεομάρτυρες της Αγίας μας Εκκλησίας για τους οποίους όπως χαρακτηριστικά τόνισε έδωσαν το αίμα τους γιατί πίστεψαν στον Αναστάντα και Σταυρωθέντα Κύριο και εξαιτίας αυτής τους την επιλογή  το αίμα βοά και τα Σεπτά Λείψανά τους ευωδιάζουν μέχρι σήμερα.
Όταν λέμε Πιστεύω στον Θεό, το μυαλό μας θα πρέπει να πηγαίνει στο Πιστεύω στον Χριστό. Αυτό πλήρωσαν οι Άγιοι Νεομάρτυρες με το αίμα τους. Πρέπει επιτέλους το επίσημο κράτος στα βιβλία της Ιστορίας όλων των βαθμίδων της εκπαιδεύσεως να πουν ότι εκείνοι που κράτησαν τότε το Έθνος, όταν ήταν υπόδουλο, ψηλά με το αίμα τους και το μαρτύριο τους, ήταν οι Νεομάρτυρες της Αγίας μας Εκκλησίας που όταν έφτασαν μπροστά στους άρχοντες του τόπου δήλωσαν με σθένος την Πίστη τους στον Χριστό και την πρόθεσή τους να παραμείνουν Χριστιανοί.
Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους Αρχιερείς, Κληρικούς και όλους τους παρισταμένους, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη της Μεγάλης Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, τονίζοντας ότι η Αγία Κυράννα είναι μία μεγάλη ηρωίδα της Πίστεως μας και της Ομολογίας Ιησού Χριστού αλλά παράλληλα είναι και μία θεματοφύλακας των παραδόσεων του γένους μας. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο αυτή την ημέρα μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι της Όσσας αλλά και αυτοί οι οποίοι αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν σε όλο τον κόσμο για να εορτάσουν την εορτή της συμπολίτισσάς τους Αγίας.
Η Αγία Κυράννα μας χαρίζει στην ζωή μας την εμπειρία της δικής της παρουσίας. Μιας παρουσίας που αποτελεί το απαύγασμα ενός βιώματος, μιας αποκαλύψεως, την οποία έζησε η ίδια και αναγκάστηκε να ομολογήσει με το φρικτό μαρτύριο της. Εκείνο που λείπει σήμερα από όλους μας είναι η εμπειρία αυτής μεθέξεως, της βιώσεως των νοημάτων της Αποκαλύψεως που μόνο τότε αν τα νιώσουμε θα μπορέσουμε γνωρίσουμε τον Θεό και θα μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα της Ομολογίας της Πίστεως μας, διαφορετικά θα παραμείνουμε στάσιμοι.
Η Ορθόδοξος Πίστη μας είναι το στοιχείο που κράτησε το γένος και την ταυτότητα μας. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια είτε το θέλουνε κάποιοι είτε όχι. Αν αρνηθούμε την παράδοσή και αυτό που είμαστε, όπως θέλουν κάποιοι να μας επιβάλλουν αυτό θα είναι και η καταδίκη μας.
Πρέπει σήμερα από εδώ από την Όσσα να ακουστεί σε όλο τον κόσμο ότι οι Έλληνες ξέρουν να κρατάνε τις παραδόσεις τους και να τιμάνε τα Ιερά και τα Όσια της Πίστεως μας. Πρέπει να δώσουμε μηνύματα αισιοδοξίας άλλα και εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαμε. Δεν χρειάζεται να αναπαυόμαστε στις δάφνες των προγόνων μας αλλά επιβάλλεται να κρατήσουμε ψηλά τα λάβαρα της Πίστεως μας, όπως τα κράτησε και η σήμερα τιμωμένη Αγία με το ανδρείο της Πίστεώς της και τα έκανε ομολογία, βίωμα, ύμνο και θρίαμβο νίκης κατά της απιστίας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, τόνισε ότι η Αγία σήμερα είναι παρών, δηλώνει την παρουσία της ανάμεσα μας,  για να μας μεταφέρει μηνύματα αγάπης, δίδοντας μας θάρρος, παρηγοριά και ελπίδα, όπλα πνευματικά δηλαδή που αν τα έχουμε μέσα μας μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα και κάθε δυσκολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου