Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Κατανυκτικές ιερές ακολουθίες για την ανακομιδή των λειψάνων της Αγίας Κυράνναςf(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) Εόρτιων Εκδηλώσεων εις τον Ι.Ν. Αγ. Κυράννης - Όσσης

                                                       

Σε κλίμα κατανύξεως και με τη συμμετοχή πλειάδος ιερέων, μοναχών και μοναζουσών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ετελέσθη την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ε.έ. Ιερά Αγρυπνία επί τη επετείω της ευρέσεως και ανακομιδής των Χαριτοβρύτων και Σεπτών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Των εορτίων Λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου  κ.κ. Θεόκλητος, συμπαραστατούμενος των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος και Θερμών κ.κ. Δημητρίου καθώς και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Μεταξύ των ιερέων που έλαβαν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες, του πανηγυρικού Εσπερινού, της μεγαλοπρεπούς Λιτανείας και σεπτής μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Κυράννης από τον Ιερό Ναό της στον παλαιό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών αλλά και της δευτέρας νυκτερινής Λιτανείας και επιστροφής του Ιερού Λειψάνου από τον παλαιό Ναό στο Νέο καθώς και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ήταν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Παντοκράτορος-Μελισσοχωρίου, Αρχιμ. Κύριλλος Κεχαγιόγλου, Αγίας Τριάδος- Πέντε Βρύσεων, Αρχιμ. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, Αρχιμ. Αχίλλειος Τσούτσουρας, επικεφαλής ομάδος ιερέων και προσκυνητών της Μητροπόλεως του, αντιπροσωπείες από όλες τις Ιερές Μονές της επαρχίας μας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και του Στρατού Ξηράς, ενώ τα αναλόγια του Ιερού Ναού λάμπρυναν με την παρουσία ιεροψάλτες της Βυζαντινής χορωδίας της Μητροπόλεως μας «ο Απόστολος Παύλος» με επικεφαλής τον Άρχων Υμνωδό της Μ.τ.Χ.Ε. Μουσικολογιώτατο κ. Γεώργιο Φερεντίνο.

Στην σύντομη ομιλία του, στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα το οποίο γέμισε από νωρίς τον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ανεφέρθη εκτενώς στο Βίο και το μαρτύριο της Αγίας, περιέγραψε την κατά θαυμαστό τρόπο εύρεση των Ιερών της Λειψάνων, το έτος μάλιστα που εορτάζονταν τα 260 έτη από το μαρτύριο της Αγίας και τίμησε με την παρουσία, προεξάρχων στις εόρτιες εκδηλώσεις, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος καθώς και πλειάδα Αρχιερέων από όλη την Ελλάδα. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, τόνισε πως η παρουσία της Αγίας Κυράννης είναι έντονη, είναι ζώσα, και συνεχώς είναι μαζί και κοντά μας.
Η Πίστη μας, δεν είναι υπόθεση θεωρίας αλλά είναι περιεχόμενο και τρόπος ζωής  που πρέπει να αγγίξει την καρδιά του καθενός μας και την προσωπική μας αναζήτηση, γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να υπερβούμε την καθημερινή μονοτονία που αναιρεί την χαρά και την ευλογία που χαρίζει πλούσια και συνεχώς ο Θεός. Κατέληξε δε την ομιλία του, ευχαριστώντας με εγκάρδιους λόγους, τους παρισταμένους Αρχιερείς για την ολόθυμον, όπως είπε, συμμετοχή τους στην Πανήγυριν της Ιεράς μας Μητροπόλεως, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αμέριστη αγάπη που τρέφουν προς την Αγία, καθώς και όλο το χριστεπώνυμο πλήθος των πιστών οι οποίοι προσήλθαν από όλα τα μέρη της επαρχίας μας, τιμώντας και αυτοί με αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο της πολυάθλου  Νεομάρτυρος Αγίας Κυράννης, η οποία με το μαρτύριο της και το τίμιο αίμα της, τίμησε την ένδοξον γη της Μακεδονίας, της Ελλάδος αλλά και τον ίδιο τον Χριστό δείχνοντάς προς όλους μας το θάρρος και την πίστη που πρέπει να έχουμε προς τον έναν και μοναδικόν, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε Ιερά Λιτανεία των Σεπτών Λειψάνων της Αγίας Κυράννης προς τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου και ευρέθησαν τα λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης και φυλάσσονται παράλληλα τα λείψανα της άλλης μεγάλης Νεομάρτυρος Αγίας Αγγελίνης – Ακυλίνης της εξ Ζαγκλιβερίου καταγομένης, η οποία έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα το μαρτύριο της Αγίας Κυράννης, προτίμησε να μαρτυρήσει και αυτή για του Χριστού την Πίστην Αγία, παρά να αλλαξοπιστήσει. Στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών τελέσθηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο και εν συνεχεία πάλι λιτανευτικώς τα χαριτόβρυτα λείψανα της Αγίας μετεφέρθησαν  στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης.

                                                         Ι
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
                                              ΛΑΓΚΑΔΑ, ΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΝΤΙΝΗΣ

                                        ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΑΝΝΗΣ ΟΣΣΗΣ


                                                         ΕΟΡΤΙΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φέρεται εις γνώσιν του Χριστεπώνυμου πληρώματος ότι την Τετάρτη 11 προς Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 εις τον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης Όσσης θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία και Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη ευκαιρία συμπληρώσεως δυο ετών από της κατά θαυμαστόν τρόπον ανευρέσεως και ανακομιδής των Ιερών λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Αι Ιεραί Ακολουθίαι θα τελεσθούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

20:00        Ιερά Αγρυπνία - Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη
                 ανευρέσει και ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων της
                 Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης.


ΠΕΜΠΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

07:30        Όρθρος - Θεία Λειτουργία

18:00        Εσπερινός - Παράκληση της Αγίας Κυράννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου