Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Oλοκληρώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας

Oλοκληρώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, της οποίας την ιερά μνήμη εορτάζει σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, η Αγία μας Εκκλησία.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ.

Στον για μια ακόμα φορά και παρά το εργάσιμο της ημέρας μεστό από κόσμο Ιερό Ναό Αγία Κυράννης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην πολύτιμη παρακαταθήκη και στον πνευματικό θησαυρό που αποτελεί για την τοπική κοινότητα το Ιερό Λείψανο της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης. Επιπλέον, υπογράμμισε και σχολίασε τρία θεμελιώδη στοιχεία από το βίο και το μαρτυρικό τέλος της Αγίας: α) την αλύγιστη πίστη της στον Χριστό, β) την επιμονή της στη Χριστιανική ομολογία απέναντι στους αλλόθρησκους δυνάστες της εποχής και γ) την υπομονή που την ανέδειξε σε ηρωίδα της πίστης και διαχρονικό πρότυπο για όλους τους Χριστιανούς.

Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας παρέστησαν συμπροσευχόμενοι εντός του Ιερού Βήματος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων και Θερμών κ.κ. Δημήτριος ενώ ανάμεσα στο εκκλησίασμα παρέστησαν μεταξύ των άλλων και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Όσσης που με την Ελληνική Σημαία ανά χείρας ετίμησαν τη μνήμη της συντοπίτισσας τους Αγίας Κυράννα.

Εν συνεχείᾳ, πραγματοποιήθηκε η Γ΄ Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα με θέμα «Τό μαρτύριον τῆς Ἁγίας Κυράννης καί ή Ἁγία νεομάρτυς Ακυλίνα-Ἀγγελίνα», η οποία διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» με τη συμμετοχή καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ..

Κατά την έναρξη της Ημερίδος η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς ημών Μητροπόλεως «Ο Απόστολος Παύλος» με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο απέδωσε κατά θαυμαστό τρόπο ύμνους από την υμνολογία της ακολουθίας της Αγίας Κυράννης. Κατόπιν, ανεγνώσθησαν το σεπτό πατριαρχικό μήνυμα προς την Ημερίδα από τον Θεόφιλέστατο Επίσκοπο Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονα, ο οποίος εξεπροσώπησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, το οποίο ανεγνώσθη από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν η Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους που ανεγνώσθη από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Παρούτογλου, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, καθώς και ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος είχε και ουσιαστική συμβολή στην κατά θαυμαστό τρόπο εύρεση των λειψάνων της Αγίας Κυράννης και της Αγίας Ακυλίνης – Αγγελίνης. Ο χαιρετισμός του οποίοςανεγνώσθη από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Αρσενιάδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Όσσης.
Χαιρετισμούς, εναρκτικούς και ληκτικούς, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.


Τις εργασίες της Θεολογικής-Αγιολογικής Ημερίδος παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Αλτσχάιμερ και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του Γήρατος, εκπρόσωποι του Δήμου Λαγκαδά και της Τοπικής Κοινότητος, κληρικοί, και καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων της ημερίδός «Τό μαρτύριον τῆς Ἁγίας Κυράννης καί ή Ἁγία νεομάρτυς Ακυλίνα-Ἀγγελίνα», κάλυψαν, με την έμπειρη προεδρεία του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθ. Μιχαήλ Τρίτου, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του συνεδρίου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου με θέμα: «Mία πρόσκλησις γάμου,πρόκλησις μαρτυρίου», ο Καθηγητής της Θεολογίκης Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Γιάγκου με θέμα: «Ἀπό τοῦ νῦν καί ἐάν ὑπερβάλλουσαν ἄσκησιν ἐνδείξητέ τις, εἰ καί ἐάν μαρτυρήσει, ὡς νεκρός ἄς μνημονεύεται καί μή ὡς ἅγιος», o Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ Συμεών Πασχαλίδης με θέμα: Γυναῖκες Νεομάρτυρες κατά τόν 18ον αἰώνα: Ἱστορικόν πλαίσιον καί Θεολογία τοῦ Μαρτυρίου, ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολή του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Υφαντής «Οἱ νεομάρτυρες τοῦ 20ου αἰώνα» καθώς και ο Λέκτωρ της Θεολογκής Σχολής του Α.Π.Θ. κ Τρύφων Τσομπάνης με θέμα: «Αὐξεντίου Λαυριώτου, Παρακλητικός κανών εἰς τήν Ἁγίαν Κυράνναν».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό προς τους ομιλητές της Ημερίδος σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν, ενώ συνεχίζεται στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης το προσκύνημα.











 

1 σχόλιο: